Over ShellWatch
Shell heeft een grote impact op ons leven: onze economie draait op de olie en gas die Shell oppompt. Naast de aardbevingen in Groningen en olievervuiling in Nigeria, is de opwarming van de aarde hiervan het gevolg. Om gevaarlijke klimaatveranderingontwrichting te voorkomen, moeten we zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen. In die transitie speelt Shell een grote rol. Shell erkent de noodzaak het klimaat te beschermen, maar wat is het echte verhaal over Shell en klimaatverandering?
Shell weet
Shell weet al sinds 1968 dat fossiele brandstoffen grote gevolgen hebben voor het klimaat. In een intern rapport waarschuwden onderzoekers van Shell dat jaar voor ‘snelle en dramatische veranderingen’ van het klimaat, met ‘potentieel grote sociale, economische en politieke consequenties’. De onderzoekers achtten het mogelijk dat ‘het milieu zo aangetast dat sommige stukken van de aarde onbewoonbaar worden.’
Shell erkent
De woorden van Shell over de noodzaak van een energietransitie zijn ijzersterk. Maar wordt die ook omgezet in daden? Shell zégt dat het beheersen van de CO2-uitstoot van steenkool, olie en aardgas cruciaal is voor de aanpak van de klimaatverandering en dat een ingrijpende energietransitie onvermijdelijk is. Het bedrijf erkent dat een groot deel van de bewezen olie- en gasreserves in de grond moet blijven zitten, wil de temperatuurstijging niet boven de 2 graden Celsius uitkomen en roept op tot samenwerking om de ambities van het klimaatverdrag van Parijs te realiseren.
Shell doet
Het grote publiek ziet steeds vaker het verantwoordelijke gezicht van een bedrijf dat zich bewust is van zijn grote maatschappelijke rol daten zijn verantwoordelijkheid zegt te nemen. In de praktijk investeert Shell – as we speak - miljarden euro’s in (schalie)gas en in olie in de diepzee, de investeringen in hernieuwbare energie zijn hier niks bij. Shell heeft dus twee gezichten.
ShellWatch
ShellWatch zet de praktijk tegenover de woorden van Shell en laat daarmee zien welke rol Shell nu daadwerkelijk speelt in de energietransitie.
Mis je iets op deze website? Of wil je een stuk schrijven voor de analyse pagina? Mail ons op shellwatch@milieudefensie.nl
ShellWatch is een initiatief van Milieudefensie.